Japansk laxsida med chilimajonnäs

 

  • Ca 1,5 kg laxsida
  • 1 dl vatten

Marinad till laxen:

  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 0,5 dl söt soja (ketchap manis funkar jättebra, kan bytas ut mot 4 msk honung)
  • 0,5 dl japansk soja
  • Saften och rivet skal från 1 lime
  • Salt & peppar

Garnering:

  • 1 msk sesamfrön
  • Salladslök
  • Lime

Chilimajonnäs:

  • 1,5 dl majonnäs
  • Ca 3-4 msk sriracha
  • 2 msk ketchup
  • 1 lime
  • 1 salladslök
  • Salt

Gör såhär:
Chilimajonnäs: Finhacka salladslöken. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. Smaka av med salt och blanda. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.

Laxen: Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Pensla marinaden på laxen. Låt gärna laxen marineras en stund. Strö på sesamfrön precis laxen åker in i ugnen.

Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen lägger du 1 dl vatten runt om laxen på foliet, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i mitten av ugnen och tillaga i ca 30 min. Garnera gärna laxen med salladslök och servera limeklyftor bredvid.

Servera med chilimajonnäs och glasnudlar